2018 – PREGÓ FESTA MAJOR

PREGÓ FESTA MAJOR

TEXT

(TONI)
Bona nit a tothom, petits, mitjans i grans!
Primer de tot, volíem dir que és un honor per a nosaltres, els components de la Txaranga, ser els encarregats de fer el pregó de Festa Major d’enguany.
Pensàvem que ens podria tocar d’aquí uns anys… perquè encara som jovenets… però ens ve molt de gust de fer-ho i ho fem amb alegria i il.lusió.
També estem contents que la Regidoria de Cultura hagi pensat en nosaltres, en un any molt especial per nosaltres, des de fa mig any som una entitat més del poble, i sobretot creiem que aquest encàrrec és un reconeixement a la música de carrer que es fa en aquest poble.

A vegades quan estem assajant, o quan preparem alguna actuació girem el cap enrera i pensem com hem arribat fins aquí, i en aquest recorregut històric-musical hi apareixen moltes persones i grups, i és quan te n’adones que la música al carrrer i la música a la Festa Major té moooooolta història al nostre poble.
Per això us demano que ens deixeu fer un petit viatge ràpid per la història musical del nostre poble i recordar persones i entitats que han lluitat perquè la música sonés als nostres carrers i fós una forma d’expressió lliure.

Volem fer un record al Mestre Vilardell amb les corals mixtes que dirigia els assajos de les les “Sarsueles” i volem fer una menció especial a una de les integrants d’aquest Cor i que avui tenim aquí entre nosaltres: l’Anita Oró. Demanaria un fort aplaudiment per ella. Al costat d’ella també destacaren el Peret Ambrós i el Sabat entre d’altres. Un sentit record per a tots ells.

Tampoc podem oblidar la gran feina del Sr. Baiget qui donava classes de piano al mateix temps que formava la Coral Infantil, on es cantaven nadales, caramelles, misses parroquials, misses de difunts i tot tipus de gènere, fins arribar inclús, a posar en escena alguna obra simfònica com “El Arte Musical” i “La aritmética en solfa”. Els assajos eren diaris i el seu nivell va arribar tan alt que varen anar 4 cops al Palau de la Música i s’endugueren tots els premis.

També fou important la tasca musical feta des de les antigues escoles i des de les monges Carmelites, amb els “Nicolaus” i les “Llúcies”, com exemple.

———————————–
(XAVI)
Quan va arribar el Cor La Maquinista, ens va fer sentir la música fent-nos descobrir i gaudir cantant tot el repertori dels Cors de Clavé i de les tracicionals cançons catalanes. Eren èpoques difícils i la música era una bona forma d’expressió i una manera de cuidar i mantenir viva la llengua catalana.

La Maquinista va viure diferents etapes i va tenir diferents Mestres com Ramon Nobi, Francesc Vilà, el mateix Sr. Baiget, el Sr. Casals, etc, i va ser el Joan Montserrat qui el va dirigir en la seva darrera etapa. Fou en Francesc Vilà, conegut coml’home del violí, amb “Els amics dels Clàssics”, un dels responsables que a Sant Boi fos coneguda la frase “A la Colònia a cada casa hi ha un piano”, en referència a les moltes llars que en tenien un.

Algun veí encara recorda els concerts matinals del Pepito Montserrat amb la seva famosa “Cumparsita” o bé, al Blai Figueras, mentre acompanyava amb inspiració les projeccions del cine mut. I és que, la Colónia, certament, ja era una vila amb molta música!

Volem destacar 3 agrupacions corals d’aquella època: “Les veus al vent” formades per l’Emília Santacreu, Carme Fernández, Joan Montserrat, Jordi Ferret, Josep Morral i Josep Padró a la guitarra.
La segona, el Quartet Orfeus format per Angelina Solé, Tonet Casasampere, Carme Gaudó I Lluís Baget.
I la tercera, un grup coral acompanyat de guitarres que s’autoanomenaven els “Cripta Boys” i que cantaven i tocaven a l’Església. Estava integrat per Miquel Boloix, Miquel Carreté, Lluís Montserrat, Jordi Ferret i Joan Montserrat.

És, precisament, aquest últim, en Joan Montserrat, qui dirigeix la tercera etapa del Cor La Maquinista. Una etapa molt fructífera i plena de reconeixements a tot arreu on van cantar. El ressò de les seves cantades varen ser i han estat durant molts anys la banda sonora d’aquest poble i en totes les festes assenyalades hi posaven la seva música i el seu art.
Una de les seves curioses tradicions era que quan un veí o veïna complia 100 anys se li feia una cantada. Aquesta tradició ens va agradar molt al Grup de Txaranga i els hi hem agafat el relleu. De fet, el passat mes de setembre li vàrem fer una cantada a la Carmeta Sales, en aquesta mateixa plaça.

El Coro, com se’l coneixia, va crear escola i d’ell en va sortir un ”fillet”, un grup de joves cantaires, els Sinofós que van triomfar i van seguir la tradició coral per Catalunya i fora de Catalunya, amb les seves “renovades” havaneres.

———————————–
(RAMON)
Ja ens acostem al present i en un poble ple de pianos, no volíem oblidar-nos de l’Albert Solé i del Marcel Janer que han deixat la seva empremta musical allà on han anat.
I si ens atrevim a mirar cap el futur musical de la nostra Colònia ho podem fer plens d’esperança, perquè, tenim una nova fornada de nens i nenes il.lusionats per entomar aquesta afició, cosa que ens ha demostrat les diferents edicions de la “Taverna Menuda”.

Arriba la Festa, el Rock… i l’Escuma! I amb ells ja trobem el Grup de Músics d’animació de la Colònia amb el Xavi, Iolanda, Toni, Sergi, Víctor, etc., o el grup de Grallers amb l’Aïda i el Ricard, els Sona K Trona, els Bullanga, els petits tabalers, les Nadales, els Galetetes, els Fetivals del Càncer, i molts més grups que com diu el Xavi Solé: mai perden el “feeling” o l’esperit de tocar en directe i de tocar al carrer.
També volem fer una menció especial a tots els companys que avui no estan entre nosaltres i que estarien mooolt contents d’acompanyar-nos avui.No ens posem tristos i recordem-los amb alegria, ells hovoldrien així.

Com bé diu un escriptor d’aquí la Colònia: “La Festa Major és música, perquè la Colònia, també ha viscut plena de música.Els veïns i veïnes del poble des de sempre han cantat, ballat i gaudit de la música.Han cantat caramelles, han cantat havaneres i, també sarsueles.Han ballat sardanes, valsos, pasodobles, txa-txa-txas i algun rockn’roll.
Sí, la Colònia és música i la FestaMajor també.”

De fet la Txaranga sempre ha estatlligada a la FestaMajor, en els seus orígens quan s’acabava la música a la plaça en reuníem al Camet amb els instruments, i si ens feien fora d’allà….acabàvem al Banc del Sinofós.
Ja fa uns anys que despertem al poble i que també ensdeixeu entrar als vostres establiments i a les vostres cases. Com diu la Viquipèdia, una txaranga és un grup reduït de músics que s’encarrega d’animar tot tipus de“festejos” i aniversaris… i també alguna cassolada o mani… nosaltres ho estem intentant i estem molt contents de la vostra acollida.
També hem buscat a Viquipèdia què és la Festa Major i ho clava, la FestaMajor és la festa més important de l’any, són uns dies on et retrobes amb velles i noves amistats, i que els gaudeixes amb alegria, música i felicitat.

Nosaltres us desitgem una GRAN FESTA MAJOR que la visqueu a tope, com es diu ara… doneu-ho toooot, i sobretot amb molt feeling i mooooolt ritme!

(ELS TRES JUNTS)
VISCA la FESTA MAJOR, VISCA la COLÒNIA, VISCA CATALUNYA i VISCA la TXARANGA!!!!

(TONI)
Ah! No volíem acomiadar-nos sense fer una sèrie d’agraïments a diferentes persones que ens han ajudat en la nostra petita història de la txaranga i també en la confecció d’aquest pregó:

AGRAÏMENTS

Al JOAN MONTSERRAT I PERE NOYA per l’assessorament historic- musical
A l’ANITA ORÓ i la CARMETA SALES per ser avui aquí
Al CISCU per tenir-nos tanta paciencia a Sant Lluís
Al MIQUEL CARRETÉ per tota la gestió de papeleo
A LA TERESINA SUBIRANA i la GENT del MODERNISME per animar-nos i vestir-nos sempre de forma impecable
A les NOIES d’HC, Montse, Helena i Carme, per fer-nos l’equipació oficial i sempre col.laborar en tot
A la ROSER per ensenyar-nos a moure ara fa un any
A TOTS ELS MÚSICS que ens han acompanyat durant aquests anys
Als VEÏNS de la Colònia que s’han deixat despertar sense molestar-se i sense tirar-nos aigua, i aquí volíem fer una crida al Manel Rodríguez i al Bernat Reixach perquè ens acompanyin a l’escenari.

I MOLT MOLT IMPORTANT, a totes les nostres FAMÍLIES que pateixen la nostra gran afició a la música i que abandonem cada dimecres nit i quan tenim actuacions.
I a tot el POBLE per ser el millor PÚBLIC que hi ha.

(RAMON dóna la senyal de començar les gralles…)